Draai je telefoon een kwartslag. Dan ziet onze site er een stuk beter uit!

star star star star star
Terug
30 november 2022

Terugblik op de geheimen van het ziekenhuis

Op 5 november 2022 werd in alle vroegte een berenambulance de openbare bibliotheek van Leiden in gereden. Zo kon om 12 uur de allereerste editie van ‘ Ontdek de Geheimen van het Ziekenhuis’ van start kon gaan. Tijdens dit evenement, georganiseerd in het kader van Leiden European City of Science, maakten kinderen en ouders op een fijne manier (nader) kennis met het ziekenhuis.

De hele middag konden kinderen en ouders ervaren wat er allemaal wordt gedaan in het kinderziekenhuis om kinderen op hun gemak te stellen. Kinderen gingen op zoek naar de Hospital Hero dierenvriendjes die zich in de bibliotheek hadden verstopt . Tijdens hun speurtocht kwamen ze meer te weten over het ziekenhuis en de dieren van Naturalis.

Nadat alle dieren verzameld waren, konden kinderen als echte dokter hun eigen knuffel verzorgen. Vragen als: “Wat zit er allemaal in een verband trommel? Hoe ziet beer er vanuit binnen uit? Hoe kun je het gebroken armpje verzorgen? Wat kun je met een stethoscoop doen?”, passeerden de revue. Aan het einde van de dag waren er tal van knuffels goed onderzocht en weer beter gemaakt.

 Vrijwilligers van Kinderfonds Franniez lieten zien hoe de Franniez bedeltjes kinderen die regelmatig in het ziekenhuis komen troost en houvast geeft. Met een speciale “spaarspiraal” kunnen kinderen thuis laten zien hoe stoer ze zijn. Zo helpt Franniez hen hun unieke verhaal te vertellen.

Kinderen die nog niet uitgespeeld waren, konden in de ervaringshoek met de zorgverleners van het WAKZ ervaren wat afleiding met je doet. Kinderen probeerden spelletjes die in het ziekenhuis worden gebruikt om hen af te leiden. Zo balanceerden veel kinderen een balansvogel op alle mogelijke plekken van hun gezicht . Bovendien maakten de kinderen kennis met Buzzy, een honingbij die er voor zorgt dat kinderen minder pijn te ervaren.

Ook voor ouders was er veel te doen. Zij konden meedoen aan een kort onderzoek. Twee studenten van de TU Delft onderzochten voor Hospital Hero hoe ouders hun kind het liefst helpen in voorbereiding op een vaccinatie of ziekenhuisbezoek. Bovendien konden ouders de kracht van positief taalgebruik ervaren en leren met welke taal het best kunt begeleiden je kinderen op een medische behandeling. 

Om het feestje compleet te maken kwamen de CliniClowns langs. Grollend en grappend demonstreerden zij hoe een glimlach op het gezicht van alle kinderen in het ziekenhuis kunnen toveren.

En zo ging iedereen met een glimlach weer naar huis. Ruim 120 kinderen en ouders omdat ze een leuke middag hadden gehad en veel hebben geleerd. En wij omdat we met een geweldig team van vrijwilligers aan precies hebben bereikt wat we wilden: kinderen en ouders laten ervaren dat een ziekenhuis niet altijd eng is. Vooral niet als je het al een beetje kent.

Ontdek de geheimen werd georganiseerd door Stichting Hospital Hero in samenwerking met de polikliniek van het Willem-Alexander kinderziekenhuis, het kinderziekenhuis van het Leids Universitair Medisch Centrum, Kinderfonds Franniez de vrijwilligers van de berendokter i.s.m. IFMSA -Leiden en Leiden2022 Kennis door de Wijk.