Draai je telefoon een kwartslag. Dan ziet onze site er een stuk beter uit!

star star star star star
Terug
21 april 2022

Superheroes

Hoe kunnen we de Hospital Hero app beter laten aansluiten bij de belevingswereld van het kind? Met die vraag gingen masterstudenten van het vak eHealth aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft de afgelopen 6 weken aan de slag.

Onder de studenten waren Tingwei Long en Kim Boltjes. Zij richten zich op de vraag hoe je met het gebruik van verhalen kinderen meer kan betrekken bij de app en de ziekenhuisreis. De 24-jarige en de 23-jarige studenten keken eerst naar wat er in de wetenschappelijke literatuur al bekend is over het betrekken van kinderen in hun zorg en het creëren van een positievere ziekenhuiservaring. Op basis van die literatuur, bedachten de studenten dat de app interactiever en positiever moet worden en dat niet alleen het ziekenhuisbezoek zelf, maar ook de fases voor en na het bezoek een plaats moeten krijgen in de app. Zij maakten een herontwerp van de Hospital Hero app waarin kinderen samen met hun dierenvriendjes hun superkrachten gaan ontdekken: Al thuis helpt het kind zijn/haar dierenvriendje voorbereiden  en superkrachten ontdekken, die het ziekenhuisbezoek voor beiden wat minder spannend maken. Wat ook nieuw is, is dat het kind in het ziekenhuis nieuwe dierenvriendjes tegenkomen die in ‘hetzelfde schuitje’ zitten. Daarmee zouden het ziekenhuisbezoek en de emoties van het kind een explicietere plek krijgen in de app.

Kim en Tingwei testten hun prototype al bij een aantal basisschoolleerlingen uit. Veel kinderen waren enthousiast. Zo vertelde een meisje van 9 jaar dat de app je echt kan helpen bij een bezoek aan het ziekenhuis, juist omdat je de voorbereiding en het ziekenhuisbezoek nu samen met je dierenvriend doet.

Ook Kim en Tingwei zijn tevreden. “Ik denk dat het idee om met de Hospital Hero app kinderen op een ziekenhuisbezoek voor te bereiden, al super goed is” aldus Tingwei. “Maar we dachten: het kan nog beter! Met ons prototype hopen we dat elk kind dat de app speelt, zich een ware superheld gaat voelen.”