Draai je telefoon een kwartslag. Dan ziet onze site er een stuk beter uit!

star star star star star
Terug
9 februari 2023

Helpende handen Britt en Kim

Hoe kan Stichting Hospital Hero nóg meer zieke kinderen bereiken en hun tijd in het ziekenhuis verbeteren? Over die vraag buigen studenten Britt Müller en Kim Boltjes zich in hun afstudeerprojecten voor Stichting Hospital Hero.

Britt en Kim doen een master Design for Interaction aan de faculteit Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft. De studenten specialiseren zich in Medisign: het ontwerpen van tools en processen voor een betere zorg. Toen ze over Stichting Hospital Hero hoorden, waren de studenten meteen enthousiast. “Bij Hospital Hero kunnen we écht een bijdrage leveren aan het welzijn van kinderen in het ziekenhuis” aldus Britt.

Britt onderzoekt hoe Hospital Hero jonge kinderen beter kan voorbereiden op een bezoek aan de polikliniek. “De app bestaat vooral uit tekst en plaatjes, maar daar zijn kinderen van vier tot zeven jaar nog helemaal niet zo handig mee.” Er bestaan al allerlei tools om ouders te helpen jonge kinderen voor te bereiden op een bezoek aan het ziekenhuis. Maar daar krijgen ouders vaak weinig begeleiding bij, waardoor ze het soms lastig vinden om er mee aan de slag te gaan. Bovendien denken sommige ouders dat voorbereiding op het ziekenhuis niet echt nodig is. “En dat terwijl uit alle wetenschappelijke literatuur blijkt, dat goed voorbereide kinderen en ouders minder stress ervaren en positiever op hun tijd in het ziekenhuis terug kijken,” vertelt Britt overtuigd.

Kim bekijkt of Stichting Hospital Hero ook iets kan betekenen voor kinderen die in het ziekenhuis worden opgenomen. Veel van hen missen dan het contact en spel met leeftijdsgenootjes. “Ziekenhuizen hebben vaak wel een speeltuin waar kinderen elkaar kunnen ontmoeten, maar  in de praktijk kunnen veel kinderen daar niet heen, omdat ze in isolatie verpleegd moeten worden of bedgebonden zijn,” vertelt Kim. “Dat terwijl contact en spel ontzettend belangrijk voor kinderen is. Het zijn bekende onderdelen uit het dagelijks leven van een kind en kunnen ervoor zorgen dat een kind zich meer op zijn of haar gemak voelt in het ziekenhuis. Zo hoop ik veerkracht te bevorderen en kinderen nog meer in hun kracht te kunnen zetten tijdens hun ziekenhuisopname.”

Beide studenten werken momenteel aan prototypes die door Stichting Hospital Hero kunnen worden gebruikt. Wie weet kan het ziekenhuisbezoek van kinderen en ouders in de toekomst dus wel worden verbeterd met een ouder-voorbereidings-toolkit, een stappenplan-rugtas, of een interactief verstop- en-zoek-spel. Maar zelfs als hun ideeën voorlopig nog niet verwezenlijkt worden, zijn de projecten van Britt en Kim toch nuttig. “Tijdens onze projecten hebben we de al bestaande kennis in kaart gebracht en aangevuld met inzichten van enorm veel kinderen, ouders en zorgprofessionals. Al die nieuwe kennis levert een berg aan mogelijkheden op om van nóg meer kinderen echte Heroes te kunnen maken.” concludeert Kim.