Draai je telefoon een kwartslag. Dan ziet onze site er een stuk beter uit!

star star star star star
Terug
11 april 2022

Helpende hand Gradus

“Met spelletjes mensen helpen, dat is wat ik wil” zegt Gradus. De 23 jarige student Communication & Multimedia Design, Game Design aan de Hanze Hogenschool in Groningen loopt momenteel stage bij Hospital Hero. Het doel van Gradus’ stage: een spel maken dat kinderen afleidt tijdens het afnemen van bloed.

Voor zijn stage begon, onderzocht Gradus welke spellen er al bestaan en hoe kinderen het beste afgeleid kunnen worden. “Hoewel games voor in de zorg steeds populairder worden, zijn er nog weinig spellen over bloedafname” aldus Gradus. “Maar er is wel al veel literatuur over het afleiden van kinderen in het ziekenhuis die ik bij het ontwerpen van het bloedafname spel heb kunnen gebruiken.”

Wat vooral goed werkt voor afleiding, is contact met de verpleging. Verplegers gebruiken al vaak ademhalingsoefeningen als een kind een spannende medische handeling moet ondergaan. Met dit in zijn achterhoofd bedacht Gradus een bloedafname spel, waarbij het kind met de verpleging een ballon op blaast. “Door op het aangegeven ritme in de microfoon van een telefoon te blazen, blijft het kind rustig en wordt de ballon langzaam groter en groter” legt Gradus enthousiast uit. “Als de oefening klaar is, knapt de ballon en wordt de speler beloond met een hoop confetti.”

Inmiddels heeft Gradus het prototype van het spel af. De komende weken wil hij het spel gaan testen. Dan moet blijken of kinderen het spel leuk vinden en of het hen helpt rustig te worden. Gradus heeft er vertrouwen in. De eerste tests verliepen goed. “Ik hoop dat we van Hospital Hero een top app kunnen maken, waarmee veel kinderen in verschillende ziekenhuizen geholpen kunnen worden.”