Draai je telefoon een kwartslag. Dan ziet onze site er een stuk beter uit!

star star star star star
Terug
26 maart 2021

Kinderen enthousiast in eerste proef met de Hospital Hero app

Een bezoek aan het ziekenhuis is voor veel kinderen best spannend. De Hospital Hero app is ontwikkeld om kinderen tussen de 4 en 12 jaar een positieve en minder stressvolle ziekenhuiservaring te geven. Afgelopen maanden werd de app voor het eerst getest tijdens een pilot op de polikliniek kindergeneeskunde in het Willem Alexander Kinderziekenhuis (WAKZ), het kinderziekenhuis van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

De Hospital Hero verbindt de veilige thuisomgeving met het ziekenhuis en biedt tijdens het wachten in het ziekenhuis afleiding. De app geeft kinderen uitleg bij elke stap van het ziekenhuisbezoek met behulp van tekst en filmpjes. Zo weten kind en ouder beter wat er hen te wachten staat. Kinderen kunnen thuis al korte filmpjes kijken als voorbereiding.

Spelenderwijs leren over dieren én het ziekenhuis
Eenmaal in het ziekenhuis kunnen kinderen door ‘verstopte’ QR codes te scannen dieren zoeken en verzamelen. In de app kiest elk kind zijn favoriete dier om samen mee op safari door het ziekenhuis te gaan.   In de wachtkamer kunnen ze op zoek naar dieren die uit Naturalis zijn ontsnapt, waardoor ze spelenderwijs meer leren over de dieren én over het ziekenhuis.

Tijd vliegt voorbij
Tijdens de acht weken durende pilot hebben kinderen, ouders en zorgverleners op de polikliniek kindergeneeskunde de app getest en geëvalueerd. Bijna vijftig ouders en kinderen deelden hun mening over de app door middel van een enquête en daarnaast werden meer dan twintig kinderen met hun vader of moeder over hun ervaring geïnterviewd. De meeste beoordelingen waren erg positief en gemiddeld gaven ouders en kinderen de app 4 van de 5 sterren. Veel kinderen vonden het erg leuk om dieren te zoeken terwijl ze op hun afspraak wachtten en gaven aan dat de tijd voorbij vloog. Oudere kinderen vonden de app nog iets te kinderachtig, maar zij kwamen wel met veel ideeën om de app spannender te maken.

Verder ontwikkelen
Aan de hand van de verzamelde opmerkingen en suggesties zal de app worden verbeterd. Het Leidse app ontwikkelbedrijf Zooma gaat met de app aan de slag in samenwerking met het WAKZ, het National eHealth Living Lab (NeLL) en Naturalis Biodiversity Center. In de toekomst hoopt het WAKZ de app uit te breiden met meer spellen en beschikbaar te maken voor andere zorginstellingen waar kinderen komen.

Bent u benieuwd naar de eerste versie van de app? U kunt hem nu voor elk Android toestel downloaden in de Play Store. Binnenkort verschijnt ook de iOS-versie.