Draai je telefoon een kwartslag. Dan ziet onze site er een stuk beter uit!

star star star star star
Terug
18 maart 2024

Hospital Hero wint Klokhuis Wetenschapsprijs 2024

De nominatie was al een hele eer en nu heeft het 'Spieken mag niet, maar wel in het ziekenhuis' onderzoek van Stichting Hospital Hero de Klokhuiswetenschapsprijs 2024 gewonnen!

Foto: Coen Koppen

Voorafgaand aan de feestelijke uitreiking van de Klokhuis Wetenschapsprijs 2024, door niemand minder dan Janouk Kelderman, konden de kinderen en hun ouders kennismaken met de onderzoekers en de onderzoeken. En wat is er leuker dan zelf in de huid kruipen van de onderzoekers? 

Van observeren naar het bouwen van een eigen 'Even Spieken' kamer

Kinderen konden samen met hun ouders de stappen doorlopen die onderzoekers ook zetten tijdens het doen van onderzoek. 

 • Stap 1: Observeren

  Samen met Nicole en Melanie konden kinderen ervaren wat er gebeurt er als er een echo wordt gemaakt. Wat voel je? En wat zie je? Met een observatieformulier in de hand konden kinderen opschrijven wat hun opviel. 

 • Stap 2: Wat wil ik erover vertellen?

  Wat zou ik aan mijn broertje, zusje, vriendje of vriendinnetje vertellen als ze naar het ziekenhuis zouden gaan voor het maken van een echo? Samen met Britt hebben de kinderen een script bedacht voor één van de spullen die gebruikt worden tijdens het maken van een echo. 

  Echogel: "De gel is koud en glibberig, het is een beetje groen-blauwig"

  Echomonitor: "Er zijn mooie kleuren te zien blauw, geel en rood"

  Echoplakkers: "Hij is rond en doet geen pijn, er zit een metaal dingetje op"

 • Stap 3: Bouw je eigen 'Even Spieken' Kamer

  In de laatste stap hebben kinderen samen met Dayella hun eigen 'Even Spieken' kamer gebouwd. Kinderen konden hun geschreven script opnemen met een microfoon en vervolgens werd deze in hun eigen kamer geplaatst en hoorden zij zichzelf terug in de Hospital Hero app!

Tijdens het moment dat de kinderen onderzoek aan het uitvoeren waren, heeft Charlotte waardevolle gesprekken gevoerd met de ouders van de aanwezige kinderen. Prik angst hebben of het lopende band werk gevoel bij het verwijderen van de neus- of keelamandelen zijn gevoelens die spelen bij kinderen en ouders. "Met Hospital Hero hopen we dat stukje persoonlijk aandacht te geven, daar waar die ruimte er niet altijd is." 

Een zeer geslaagde dag!

En toen was het tijd voor de uitreiking! Bij de bekendmaking van de top 3 mocht onze Britt het podium op en antwoord geven op de vraag waarom is volgens jou dat onderzoek zo belangrijk? "Het is belangrijk dat kinderen zonder spanning en angst naar het ziekenhuis kunnen gaan. Dat heeft niet alleen meerwaarde voor kind en ouder, maar ook voor het ziekenhuis zelf"

En de winnaar is..... 

Daarna kwam het verlossende woord: De winnaar van de klokhuis wetenschapsprijs 2024 is: Thuis al even spieken in het ziekenhuis met de Hospital Hero app! En dat betekent dat jullie dit onderzoek volgend jaar terugzien in een eigen Klokhuis aflevering!

"Het is ongelofelijk mooi dat Hospital Hero wordt bekroond met deze mooie prijs", aldus Nicole Donkel

Hartelijk dank iedereen voor het stemmen op het 'Spieken mag niet, maar wel in het ziekenhuis' onderzoek van Britt Müller in opdracht van stichting Hospital Hero en in samenwerking met de TUDelft en het Willem-Alexander Kinderziekenhuis! Dankzij jullie kunnen wij nog meer kinderen en ouders helpen voorafgaand, tijdens en na een ziekenhuisbezoek.  

Dankzij Holbox Shop Direct kunnen onze Aap en zijn dierenvriendjes nu overal mee naartoe als prachtige displays. Heb jij ze al gespot?